Армения предложи мирно споразумение на Азербайджан

Боеве между Ереван и Баку избухнаха през септември
22 дек 2022 23:30, Йоана Цонева
21
Армения предложи мирно споразумение на Азербайджан
Снимка: БГНЕС

Армения е предала своите предложения за мирно споразумение на Азербайджан и е готова да го подпише, обяви арменският премиер Никол Пашинян на заседание на правителството, съобщава ТАСС.

"Република Армения изпрати своите предложения за мирно споразумение на Азербайджан и сме готови да подпишем сделка с такова съдържание. Надявам се, че реакцията на Азербайджан също ще бъде положителна", заяви той.

Относно ситуацията с Лачинския коридор Пашинян отбеляза, че действията на Азербайджан са причинили недостиг на храна в Нагорни Карабах.

"Хуманитарната ситуация в Нагорни Карабах остава изключително напрегната в резултат на незаконната блокада на Лачинския коридор от Азербайджан. Стотици семейства остават разделени от различни страни на блокадата. В Нагорни Карабах липсват редица неща от първа необходимост, включително храна", подчерта той.

Премиерът добави още, че руският мироопазващ контингент в Нагорни Карабах, разположен съгласно тристранната декларация, подписана от лидерите на Армения, Русия и Азербайджан на 9 ноември 2020 г., е имал задължения да контролира Лачинския коридор, но де факто не ги е изпълнил.

"Де факто се оказва, че поетото по тристранната декларация задължение - да се държи под контрол Лачинския коридор - не се изпълнява и от руските миротворци. Разбира се, това се случва в резултат на незаконните действия на Азербайджан, но това не променя ситуацията, защото основната цел на присъствието на руските мироопазващи сили е да предотвратят подобно беззаконие и да държат под контрол Лачинския коридор", изтъкна Пашинян.

Още по темата
Боевете между Ереван и Баку избухнаха през септември, като в сблъсъците загинаха почти 200 войници - най-кървавата конфронтация след шестседмична война между двете бивши съветски страни през 2020 г.

Боевете са свързани с десетилетия военни действия за контрола над региона Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но до 2020 г. до голяма степен контролиран от мнозинството етническо арменско население.

Армения твърди, че Азербайджан е нападнал нейна територия и е завзел селища в нейните граници, извън спорния регион Нагорни Карабах. Азербайджан каза това като отговор на "провокации" от арменската страна.

Русия е военен съюзник на Армения, но също така се опитва да поддържа приятелски отношения с Азербайджан и се противопостави на призивите на Ереван да задейства клауза за взаимна самоотбрана. Баку е подкрепян военно, финансово и политически от Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защитника на Армения, Русия, не може да помогне, така че капитулация. Същото чака и Русия.
16
0
 
1
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Армения няма къде да ходи. Единственият й ход е да се съюзи още повече с Русия. Има хиляди руски военни на своя територия, които гарантират съществуването й като страна между Турция и Азербайджан. От другата страна са Иран и пребитата, опитваща се да бъде неутрална Грузия. Къде ще ходят. В Русия арменците са на половина от населението на Армения. Русия притежава и поддържа цялата индустрия и инфраструктура на Армения. Казали са им - чакайте да отпусне Украйна и ще погнем и азерите. Ще бъде.
15
0
 
3
 
! Отговори
али преди 1 година
До Анонимен - Ако си некадърен, нахален и когато защитаваш теза в която не си прав по никакви международни правила, ако и нямаш пари ! Който и да стои за теб си загубен.... в сучая с Армения. Армения губи цени пари и ресурси да попречи на Турция и Азарбйджан да се развиват, но от това страда арменския народ, който се топи всеки ден от мизерия..
14
1
 
5
 
! Отговори
споразумение.. преди 1 година
Азарбейджан и Армения подписаха споразумение... 1.Армения да изтегли въоръжениете групи от Нагорни карабах. 2.Да се даде коридор, който да свързва Азарбейджанските територии с Нахчиван. 3.до три години да се изселят всички арменци от карабах, които са били настанение там след окупуцията на Армения и са се настанили в домовете на азарбейджанците. Иначе ще умрат там в мизерия...
13
1
 
5
 
! Отговори
али преди 1 година
Разбраж, че в конституцията на Армения е записано териториите около нагорни карабах днешен Азарбейджан, и територията на Ван днешна Турция да бъдат включение към територията на Армения. Това в момента ми няпонмя джавкащо пинчерче (претенции много но нямат Армия, пари останали са 2 мил. повечето пенсионери). Как ще постигнат свотте цели. Един господ знае....
12
1
 
6
 
! Отговори
али преди 1 година
Няма какво да предлижи този гад..на на снимката. Той е виновен за всичко, като нападна град Генджа от там минават всички комуникации на Азарбейджан (газопровод, петролопровод, жп.линия). Може би по този начин искаше да спре Азарбейджан днес да стане един от основните доставчици на газ за ЕС. Но докато Арменците се репчат и се тупат по гърдите, турците създадоха най-модерната армия в кавказ. Направиха ги на пух и прах...ако я намаше Русия в момента Армения нямаше да съществува..
11
1
 
7
 
! Отговори
хмм. преди 1 година
Армения да си спази споразумението от 2020г. и да си изтегли войниците от окупираните територии. Че при следващ конфликт няма да има и Русия, която да спре Азарбейджан, Армения ще загуби и това което има.
10
1
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Армения разчита на Негово Светейшество католикос Карекин || Нерсисян. Жалбите на азерите не се приемат от 1918г.
9
4
 
8
 
! Отговори
извод преди 1 година
1. Русия никога няма да помогне на Армения,защото на руснаците не трябва да се вярва. Нещо повече, Русия раздухва конфликта и настройва държавите една срещу друга.2. Армения няма шанс срещу Азербайджан. 3. По-добре да се откажат от тези чукари, отколкото да продължават вече над 30г. пагубна конфронтация. Иначе ще стане ,като България--за едни чукари в Македония загубихме Беломорието и Тракия....
8
1
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 година
От Нагорни Карабах да отиват у Надолни Карабах :)))
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия разчитат рашистите да са им гарант за нещо...
6
6
 
9
 
! Отговори
Когато преди 1 година
Кавказ и регионът се очистят окончателно от рушкото влияние, всички проблеми ще се решат. Агресивната интригантка реФейка провокира и подклажда конфликти. И после хуква да Асвабаждава
5
5
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Рушанките така затънаха в Украйна,че Армения и Нагорни Карабах са последната им грижа.Пашинян да не чака помощ от Русия и да приеме,че Нагорни Карабах международно е признат като част от Азербайджан.
4
2
 
12
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Предлагат примирие защото нямат шансове.
3
5
 
5
 
! Отговори
Путин преди 1 година
до конфликта, гладна кокошка просо сънува
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 - а кой според теб тадъхва Азерите да нападат Армения? Определено не е в интереса на Иран и Русия Армения да изчезне, но е в нечий друг интерес. Кажи като са ти толкова ясни нещата, кой подклажда военните действия и сподели с кой агресор трябва да прекратим взаимотношения? ;)
1
16
 
16
 
! Отговори
от конфликта преди 1 година
От конфликта за пореден път стана ясно ,че русия е калпав съюзни. Армения се кани да напусне и ОКДС и ОНД. Руските международни организации се разпадат... и русия ще се разпадне.